Snowfall Widget for Blogger

Ιστορία






Η ομάδα Νίκη Χριστός αγωνίζεται στην Β΄ Κατηγορία του πρωταθλήματος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων  Σερρών ενώ φημίζεται στον νομό για τις άρτιες εγκαταστάσεις αλλά και για τις πολύ καλές ακαδημίες της που βρίσκονται στο δίκτυο συνεργασίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ(academy). Ιδρύθηκε το 1964 (επίσημα το 1973) ενώ προϋπήρχε σαν Α.Ε. Χριστού, τα χρώματά της είναι λευκό και γαλάζιο και στο μακρινό παρελθόν αγωνίζονταν τα περισσότερα χρόνια στην Γ΄ Κατηγορία και Β' Κατηγορία. 

Στην Α΄ κατηγορία έχει αγωνισθεί τέσσερις αγωνιστικές περιόδους (1984-85, 2010-11, 2011-12, 2012-13) και μάλιστα την σεζόν 2011-12 κατάφερε να τερματίσει στην υψηλότερη θέση της στην σαραντάχρονη ιστορία της κατακτώντας την πέμπτη(5η) θέση στην Α' κατηγορία και μόλις τρεις βαθμούς μακριά από τα μπαράζ ανόδου για την τότε Δ' εθνική κατηγορία.
Την δεκαετία 2000-10 αγωνιζόταν αδιαλείπτως στην Β΄ κατηγορία, έχασε δυο φορές το τρένο της ανόδου την τελευταία στιγμή όμως τελικά μπόρεσε να πετύχει την πολυπόθητη άνοδο την σεζόν 2009-2010 ύστερα από 25 ολόκληρα χρόνια και αφού μέχρι τότε είχε αγωνισθεί μόνο μια φορά στην "μεγάλη κατηγορία".






Το Χριστός αποτελείται από τους ημιορεινούς οικισμούς του Άνω και (Κάτω) Χριστός, κτισμένους στους πρόποδες της οροσειράς της Βροντούς.

Mε συνολικό πληθυσμό 470 κατοίκων, (οι οποίοι είναι Πόντιοι, Βλάχοι, Ντόπιοι), και μέσο υψόμετρο 80 μέτρα, το χωριό πήρε την ονομασία του από τον Βυζαντινό ναό που υπήρχε εκεί εις μνήμην του Σωτήρος Χριστού. Ο ναός αυτός μάλιστα με αυτοκρατορικό διάταγμα του Ανδρόνικου του Γ΄ είχε αφιερωθεί το 1321 στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών.

Κατά την Βυζαντινή εποχή το χωριό ήταν ιδιοκτησία του Μεγάλου Λογοθέτου Θεοδώρου Μετοχίτου και αναφέρεται σε βυζαντινά έγγραφα ως "χωρίον του Γαστιλέγκους". Το παλιό χωριό του Άνω Χριστός χαρακτηριζόταν από τα γραφικά παραδοσιακά οικήματα. Δυστυχώς όμως έπεσε θύμα του φαινομένου  της εποχής(αστυφιλία) και εγκαταλείφθηκε κυρίως την τριετία  1967-1970. Το μόνο που μένει τώρα για να μας θυμίζει το παλιό χωριό είναι τα παλιά ερείπια.  
Στην περιοχή ενδιαφέρον παρουσιάζουν το φράγμα του Χειμάρρου, το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία αλλά και του Αγίου Γεωργίου. 
 To Χριστός βρίσκεται βορειοδυτικά του Λευκώνα. Στην περιοχή βρέθηκε το 1970 ενεπίγραφη βωμόσχημη στήλη της ρωμαϊκής εποχής η οποία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών. 
Ο πληθυσμός ακολουθεί τη μοίρα της υπόλοιπης υπαίθρου και μειώνεται  συνεχώς εξαιρώντας την μικρή αύξηση που παρουσίασε το 1991.